martinlukac293

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hrozno

Hrozno
Je to po pomarančoch druhé najšľachtenejšie ovocie na svete. Žiaľ, surového sa ho konzumuje len veľmi málo, väčšina ide na výrobu alkoholických nápojov, najmä vína.
Hrozno je základom stravy, ale aj kultúry v celom Stredomorí, lebo sa tam úspešne pestuje už tisíce rokov.

Vlastnosti a indikácie
V zložení hrozna vynikajú dva druhy živín: cukry a komplex vitamínov B, pričom proteíny a tuky majú v ňom len veľmi malý podiel. Hrozno obsahuje v malom množstve všetky druhy esenciálnych aminokyselín. Rovnako nevýrazný je aj výskyt minerálov.
Cukry sú prítomné v pomere od 15% do 30%. Najhojnejšie sú dva cukry: glukóza a fruktóza. Ďalej monosacharidy, čiže jednoduché cukry, ktoré idú rovno do krvi.
Vitamíny. Hrozno patrí medzi ovocie najbohatšie na vitamín B6. Hrozno obsahuje aj ostatné vitamíny skupiny B viac ako ostatné druhy ovocia. Všetky tieto vitamíny zodpovedajú za metabolizmus cukrov, teda aj za uľahčovanie chemického spaľovania v bunkách pri vytváraní energie. Hrozno obsahuje tiež veľké množstvo vitamínu A a C.
Minerály. Draslík a železo sú najhojnejšie minerály a okrem nich hrozno ešte obsahuje vápnik, fosfor a meď.
Nevýživné látky. V hrozne sa vyskytujú početné chemické látky, ktoré nepatria do žiadnej skupiny živín, no napriek tomu vykonávajú v tele veľa funkcií. Sú to tzv. fytochemikálie.

Základné liečivé využitie
Kardiovaskulárne choroby celkovo, pretože dodáva energiu, je bohaté na draslík a vápnik a horčík, neobsahuje prakticky žiaden sodík ani nasýtený tuk. Pôsobí na krvné doštičky, aby sa nevytvárali zrazeniny, spomalenie oxidácie cholesterolu, detoxikačný účinok na pečeň, je mierne preháňadlo, udržiava rovnováhu črevnej flóry, má diuretický účinok. Odporúča sa v prípadoch zlyhania obličiek. Látka rosveratrol, ktorá sa nachádza v šupke, vykázala protirakovinové vlastnosti.

Hrozno a hroznová šťava je lepšie ako víno, pretože ochraňujú kardiovaskulárny systém a nemajú žiadne vedľajšie účinky, kým víno má málo cukrov a vitamínov a obsahuje toxín etylalkohol, ktorý musí telo z krvi odstrániť jeho spálením v pečeni.

Hrozienka
Dodávajú menej ako 300 kcal/100g. Sú veľmi bohaté na železo, 100g pokrýva jednu štvrtinu ODD tohto minerálu. Majú aj veľa draslíka a rastlinnej vlákniny. Obsah tuku je približne rovnaký ako u čerstvého hrozna (0,54%). Komplex vitamínov B sa vyskytuje vo vyšších koncentráciach, ale majú menej vitamínu C a vitamín A im chýba takmer úplne.

Ako pripraviť lahodný prírodný džús z hrozna
1. Vložte celé hrozno do mixéra. Aj keď prípadné vyberanie semienok zaberie viac času, môže sa tak urobiť pre lepšiu chuť. Táto metóda sa odporúča, ak :
- chcete získať všetky liečivé účinky šupky na srdce a artérie
- chcete mať úžitok z antikarcinogénneho pôsobenia rosveratrolu, ktorý je najmä v šupke Vtedy sa odporúča modré alebo červené hrozno.
2. Použite filter, aby ste zachytili šupku a semienka. Získate jemný, lahodný nápoj vhodný pri všetkých indikáciach hrozna.








Záhradkárstvo | stály odkaz

Komentáre

  1. no áno,
    každé lahodné, pre mňa najlahodnejšie ružové.
    Zabudol si na stredovek, kedy sa mu pripisovala sila krásy žien, ich zamatových pokožiek a v stredomorí, kde ho bolo najviac aj dlhovekú mladosť. Ja si myslím, že to platí dodnes
    publikované: 29.04.2010 19:01:05 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Víno
    Dobrý den ano víno má také určitě pozitivní účinky na zdraví a myslím že i v podobě alkoholu jsem někde četl že sklenka červeného vína podporuje lepší trávení a hubnutí, i když já piju spíš to bílé víno. A jednou za čas si objednám láhev i tady https://vinigrandi.cz/cs/ ze zahraničí, a i třeba jako dárek pro někoho k svátku. Ale dobrá vína se dají dneska sehnat všude :)
    publikované: 20.10.2021 09:53:56 | autor: Daniel (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014